玲 音 研 究 所Lab for Serial Experiments on Lain

玲 音 簡 介 Introducing Lain

多 數 介 紹 玲 音 的 文 章 也 會 如 此 說 : 「 玲 音 是 一 個 十 四 歲 的 初 中 女 學 生 。 有 一 天 她 收 到 一 個 已 自 殺 的 同 學 的 電 郵 , 因 而 沉 迷 網 絡 。 」 這 個 說 法 十 分 『 正 確 』 , 但 是 不 夠 傳 神 。 我 的 介 紹 如 下 :

玲 音 是 一 個 「 今 時 今 日 」 (Present Day, Present Time) 的 故 事 , 卻 又 觸 及 以 往 和 將 來 。 玲 音 是 一 個 十 分 害 羞 的 小 女 孩 , 卻 又 可 以 巴 辣 得 可 怕 。 世 界 沒 有 一 件 事 她 是 不 知 道 的 , 但 是 她 卻 不 知 父 母 的 生 日 。 她 在 網 絡 上 發 現 自 己 , 發 現 自 由 , 但 卻 沒 有 自 由 去 與 網 絡 外 的 人 做 朋 友 。 她 是 人 類 進 化 更 新 的 希 望 , 她 把 人 類 歷 史 由 極 大 的 危 機 中 拯 救 出 來 , 卻 又 無 人 認 識 她 , 無 人 記 念 她 - 玲 音 是 個 悲 劇 。

各 位 網 友 讀 完 介 紹 之 後 可 能 還 不 知 玲 音 是 誰 。 玲 音 其 實 是 一 套 十 三 集 的 日 本 動 畫 , 每 集 約 半 小 時 。 不 要 以 為 用 五 個 多 小 時 就 可 以 一 口 氣 把 它 看 完 , 看 完 一 次 的 感 覺 就 像 讀 完 以 上 介 紹 一 般 迷 茫 , 而 且 再 會 加 上 失 落 的 感 覺 。 多 數 人 要 看 數 次 才 明 白 它 的 奧 祕 。 我 已 經 看 了 三 遍 , 但 可 能 在 不 久 的 將 有 又 會 看 多 幾 遍 。

看 完 會 又 迷 茫 又 失 落 , 為 何 又 會 看 完 又 看 呢 ? 這 就 是 一 種 同 理 心 的 效 應 。 兩 個 身 患 絕 症 的 病 人 大 家 同 病 相 憐 , 並 不 會 改 善 病 情 , 但 是 大 家 心 中 有 一 點 的 明 白 、 一 點 的 關 懷 。 在 玲 音 的 故 事 中 呈 現 了 一 個 荒 謬 的 世 界 , 而 真 實 的 世 界 也 真 的 是 相 當 荒 謬 。 當 我 看 玲 音 時 , 就 會 去 學 習 接 受 世 界 的 無 常 和 荒 謬 。

說 得 這 麼 玄 , 究 竟 玲 音 是 套 怎 樣 的 動 畫 ? 有 人 說 玲 音 是 科 幻 動 畫 , 但 是 玲 音 就 是 玲 音 , 不 能 歸 入 一 個 常 用 的 種 類 。 請 閣 下 弄 一 套 來 自 己 研 究 一 下 , 自 然 就 會 明 白 。

附 加 資 料

Most introductions to Lain go like this, "Lain was a 14 year old school girl. One day she received an email from a classmate that had already committed suicide and she became addicted to the Wired (some sort of Internet)." This kind of introductions are totally "correct", but do not give you the mood of the show.

This is my version:

Serial Experiments Lain was a story in "Present Day, Present Time", but yet touched on the future and the past. Lain was a shy girl but she could be violent and rough as well. There was nothing in the world that she did not know, but she could not recall the birthday of her parents. She found freedom in the Wired, but she did not have the freedom to relate to people outside the Wired. She was the hope of the next step of human evolution, and she rescued humanity from a major crisis, but no one knew her. Lain was a tragedy.

You may have problem understanding what I typed but all these plus more are included in the 13 episodes of Lain. I am yet to meet some one who think him or she knows what is going on in Lain after only one viewing.

Though it is confusing, Lain is a really good show as confusion and absurdity is an integral part of the world. Though Some may categorise Lain as science fiction, Lain is really different from most Anime and I would recommend it to you without reservation.

If you want to find out more, please go to the links page or refer to the characters page.

Back Arrow Back to Main Page 返 回 主 頁 All Lain related images (c) pioneer LDC